Fra Norske turist service til Vågåvatnet feriesenter

Høsten 2017 kjøpte Øystein Gården det som i dag er Vågåvatnet feriesenter.

Stedets historie går tilbake til 1700-tallet, men som turistbedrift går historien tilbake til 1960-tallet. Nederlandske Kassina og Han Wijnen startet et turoperatørselskap på 50-tallet. De fraktet nederlendere med fly og videre med buss til Norge og Gudbrandsdalen, og i  samarbeid med Astrid og Knut Villa på Vågå Hotel skaffet paret mange turister til dalenes dal.

I 1972 kjøpte Kassina og Han gården Haug og ble selv en destinasjon for tilreisende gjennom sitt turoperatørselskap.

I 1973 sto åtte hytter, med navn etter medlemmer fra den norske kongefamilien, klare til utleie. Kassina og Han bygde seg bolighus der den gamle stallen var, og de bygde også minigolfbane og tennisbane. Tømmerhusene på gården er fra 1800-tallet, men i en tømmerstokk på det eldste stabburet står årstallet 1780. Dette stabburet tilhørte den freda gården Håkenstad i Vågå, hvor blant annet stortingsmann Ole Paulssønn Haagenstad (1775-1866) kom fra.

Norske turist service ble stiftet i 1984 som en videreføring av selskapet paret startet på 60-tallet. I over 60 år bidro selskapet til at over en million reisende fant veien til Gudbrandsdalen og Norge, blant annet gjennom turer med Hurtigruten. Etterhvert solgte de firmaet, men Norske Turist service er fortsatt en stor aktør på det nederlandske markedet.

Han og Kassina mottok Kongens fortjenestemedalje i henholdsvis 1984 og 2014 for sin mangeårige innsats for reiselivet. Han døde i 1998, og Kassina med ansatte drev turiststedet ved Vågåvatnet videre en stund.

Øystein Gården kjøpte Vågåvatnet feriesenter i 2017. Her fra en av mange turer i Rondane.

Øystein Gården kjøpte Vågåvatnet feriesenter i 2017. Her fra en av mange turer i Rondane.

 

Utvikling av stedet - planen videre

Med beliggenhet like ved idylliske Vågåvatnet ser Øystein Gården gode muligheter til å utvikle stedet videre. Øystein eier fra før nabogården Haugamoen og er også bestyrer for DNTs turisthytte Rondvassbu i Rondane. Tomten mellom feriesenteret og Vågåvatnet tilhørte Haugamoen, og sammen utgjør de et unikt område for gjester i Vågå.

Som fjellvant og lokalkjent i både Jotunheimen og Rondane vil Øysten benytte muligheten til å blant annet tilby guidete turer fra Vågåvatnet feriesenter.

 
Vågåvatnet Feriesenter ligger like ved Vågåvatnet.

Vågåvatnet Feriesenter ligger like ved Vågåvatnet.

 

Arbeidet med å utvikle stedet startet den samme dagen som kjøpet var i fullført. Høsten 2017 ble tomten nær strandsonen til Vågåvatnet ryddet, og en utsikt som få steder kan overgå, har åpenbart seg. Med det turkise Vågåvatnet som speil ser du rett opp mot Kvitingskjølen (2064), en av Jotunheimens 255 topper over 2000 meter.

I januar 2018 sto tre av hyttene nyrenoverte og klare til bruk. Etter hvert har vi pusset opp de tre siste hyttene, og i løpet av sommeren har vi lagt til rette for ulike aktiviteter på feriesenteret. Planen er å tilrettelegge for campingplasser, bygge en lavvocamp og å få på plass flere aktiviteter på området.

Vi holder deg oppdatert om planene her - og i mellomtiden ønsker vi velkommen til våre trivelige hytter.