Jotunheimen - heimen til jotnene

Selveste Aasmund Olavsson Vinje døpte fjellene i 1862, inspirert av det ville landskapet og norrøn mytologi. Det mektige fjellområdet har Nord-Europas høyeste fjell, og Vågå er en perfekt base for fjellturer både høyt og lavt i nasjonalparken.

Vinje er en av mange som ble trukket mot fjellene i Jotunheimen. Fra 1800-tallet blomstret fjellsportinteressen opp, og med den kom også reiselivet til fjelltraktene. Britiske fjellklatrere fant frem til de høyeste toppene, og William Cecil Slingsby har over 45 førstebestigninger i Jotunheimen, samt flere andre førstebestigninger i vestlandsfjellene.

Også kunstnere og musikere har latt seg inspirere av Jotunheimen. Den mest kjente er kanskje Henriks Ibsens «Peer Gynt» og bukkerittet over Besseggen, samt budeia Gjendine Slålien fra Gjendebu, som inspirerte Edvard Grieg til å komponere «Gjendines bådnlåt». Gjendebu var bare en av mange setrer i Jotunheimen som tidlig startet med bevertning og overnatting for fjellvandrere.

Jotunheimen har lange tradisjoner for fangst og fiske. I dag er det fortsatt mange innen- og utenbygdsboende som utøver jakt og fiske i fjellområdet.

Jotunheimen har lange tradisjoner for fangst og fiske. I dag er det fortsatt mange innen- og utenbygdsboende som utøver jakt og fiske i fjellområdet.

 

Toppturer

Mange tar turen til Jotunheimen for å bestige de høyeste toppene. Av vel 300 topper over 2000 meter i Norge ligger 255 i Jotunheimen, inkludert Galdhøpiggen (2469) og Glittertinden (2460), som er Norges to høyeste fjelltopper.

Turene kan gås både sommer og vinter, og i april og mai tilbyr Vågåvatnet feriesenter gratis utleie av randonee-utstyr. Her får du lære det grunnleggende for å kunne ferdes for trygt i fjellet på randoneeski - og ikke minst for å ha det moro!

Jotunheimen byr på mange høye topper - vi hjelper deg med å ferdes trygt i fjellet.

Jotunheimen byr på mange høye topper - vi hjelper deg med å ferdes trygt i fjellet.

 

Vågåmo sentrum

Vågåmo, eller «Moóm» som det kalles på dialekt, har et bredt utvalg av handels- og servicebedrifter i et hyggelig sentrum, alt i gangavstand fra Vågåvatnet feriesenter.

Her finner du flere dagligvare- og klesbutikker, samt ulike andre butikker og en del nisjeforretninger. Selv om kjøkkenet i hyttene våre er fullt utstyrt med alt utstyr du trenger til å briljere med matlagingen, finner du flere hyggelige spisesteder som serverer topp mat i Vågåmo.
 

 

Turer i nærområdet

Fra Vågåvatnet feriesenter er det mange flotte turmuligheter, både til fots, med sykkel og på ski. Nordherad har et bredt stinett som egner seg både til fots og på sykkel. Mange tar turen til det høyeste punktet av fjellområdet, Skaihøe (1590), som også er grensetoppen mellom Lom og Skjåk.  Finndalen er en opplevelse fra sykkelsetet, men du kan også kjøre bil inn i den vakre seterdalen.

 
Finndalen har fortsatt aktiv seterdrift, og mange dyr slippes på beite hver sommer.

Finndalen har fortsatt aktiv seterdrift, og mange dyr slippes på beite hver sommer.

 

Det går bilveg opp til Blåhø om sommeren, men fra Sveaholen ligger det et flott råk opp til Skagsnebb og videre inn til Blåhø. Her er det også mange muligheter for å ta sykkelen ut i terrenget eller opp den bratte grusvegen. Om vinteren er det fint å gå opp gamle Jetta skitrekk, med lang, slak og fin nedfart nesten helt ned til Vågåmo. Utsikten fra Kleivhø over Vågåvatnet er utrolig fin en sommerdag, og dette er ett av mange fine turmål i Sjårdalen.

Lemonsjøen ligger en kort kjøretur fra Vågåmo, og om vinteren finner du milevis med trikkeskinner for langrennsentusiaster. Lemonsjø Alpinsenter har fem nedfarter som byr på mye moro. Bakken og fjellområdet rundt har vært grunnlag for Trollhøe Høkkers og flere skistjerner, blant annet frikjører Dennis «Heedless» Risvoll.

Vi forklarer deg gjerne hvor du kan gå - og du finner også turbeskrivelser på Outtt.

Utsikt fra Nordherad mot Vågåmo.

Utsikt fra Nordherad mot Vågåmo.

Lemonsjø Alpinsenter.

Lemonsjø Alpinsenter.

 

Besseggen

Ikoniske Besseggen ligger en knapp times kjøring fra Vågåmo, og hvert år går flere tusen den populære fjellturen. Mange blir bergtatt av den flotte utsikten ned til Gjende og Bessvatnet fra bandet. Lonely Planet trekker frem Besseggen som en tur verdt å gå, og National Geographic har kåret Besseggen som en av verdens mest spennende fjellturer.

Besseggen er en populær tur, hvert år går flere tusen personer den 17 kilometer lange turen.

Besseggen er en populær tur, hvert år går flere tusen personer den 17 kilometer lange turen.

 

Reinheimen

Reinheimen nasjonalpark strekker seg over mange kommuner og er Norges tredje største nasjonalpark. De sørlige grensene går fra Vågå og Lesja og strekker seg helt til fjordarmene i Tafjordfjella. Området regnes som det nest største inngrepsfrie naturområdet i Norge og har mange kulturminner. Her finnes spor etter ferdsel og villreinfangst for flere tusen år tilbake. Nasjonalparken byr også på mange flotte fiskevann.

To av innfallsportene til Reinheimen fra Vågå, er Finndalen og Slådalen. Slådalsvegen, mellom Vågå og Lesja, er åpen om sommeren og er et fint utgangspunkt for turer på sykkel eller til fots. Det lette terrenget innbyr til korte og lange turer for hele familien. Om vinteren byr de store viddene og slake høene på flotte fjellskiturer.

Elva Skjerva renner ned fra Skjervedalen og helt ned til Finna fra Finndalen. Elva er populær å padle i, som en av mange elver i Ottadalen og omegn. Vågåvatnet feriesenter er et godt utgangspunkt for mange aktiviteter.

Skjerva renner ut fra Skjervedalen og ned i Finna i Vågå.

Skjerva renner ut fra Skjervedalen og ned i Finna i Vågå.